CV-ketel vervangen? Rookgasafvoer inspecteren! Wij helpen u graag met deze inspectie!

CV-ketel vervangen in gestapelde bouw? Rookgasafvoer inspecteren!

Nieuwe CV-ketels mogen niet zomaar aangesloten worden op collectieve rookgasafvoerkanalen. Een grondige rookgasafvoerinspectie voorkomt problemen en onveilige situaties.

 

Een defecte of verouderde CV-ketel vervangen vereist aandacht voor de rookgasafvoer. Dat geldt voor particulieren, maar ook voor Verenigingen van Eigenaren. De VVE is namelijk verantwoordelijk voor de rookgasafvoer. 

 

In veel appartementencomplexen zitten collectieve rookgasafvoerkanalen die jaren oud zijn. Nieuwe CV-ketels mogen hier niet zomaar op worden aangesloten. Een grondige rookgasafvoerinspectie voorkomt problemen en onveilige situaties. Energiewacht Groep helpt VVE's met vakkundige inspecties en deskundig advies.

Inspectie maakt technische staat rookgasafvoer inzichtelijk

VVE's met een collectief verwarmingssysteem spreken regelmatig over de CV-installatie en de vervanging van oude ketels door energiezuinige HR-ketels. Maar vaak wordt de technische staat van de rookgasafvoer vergeten. Dat terwijl de levensduur van de rookgasafvoer gelijk is aan die van de CV-ketel. 

 

Voor rookgasafvoerkanalen gelden allerlei veiligheidseisen die tijdens een inspectie grondig worden gecontroleerd. Sowieso moet een rookgasafvoerinspectie plaatsvinden bij vervanging van een CV-ketel, maar het kan ook preventief

Vakkundige rookgasafvoerinspectie door Energiewacht Groep

De vervanging van één CV-ketel heeft invloed op het gehele complex. Dat komt omdat in bijna alle VVE-complexen de rookgasafvoeren zijn gekoppeld. 

 

Een vakkundige inspectie door Energiewacht Groep wijst uit wat de conditie van de rookgasafvoerkanalen in uw gebouw is. Soms blijkt volledige vervanging nodig, maar regelmatig volstaan beperkte aanpassingen aan het afvoersysteem. Met speciale apparatuur voert Energiewacht Groep een gedegen inspectie uit, gevolgd door deskundig advies.

 

Voorkom onveilige situaties

Inspectie van de rookgasafvoer brengt problemen aan het licht, zoals vervuiling in de bochten en een afdichting die niet meer afdoende is. 

Een ander probleem is roestvorming. De nieuwe generatie CV-ketels zorgt namelijk voor meer condens en druk in de afvoerkanalen. Hierdoor kan corrosie ontstaan in het afvoerkanaal en soms zijn ze zelfs volledig doorgeroest. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, vooral wanneer bewoners hun ventilatietoevoerroosters in de winter sluiten vanwege de kou. Als gevolg van onderdruk kunnen gevaarlijke rookgassen dan via de schacht in de woning terechtkomen. 

 

Goed onderhoud verlengt levensduur CV-ketels en rookgasafvoer 

De levensduur van zowel CV-ketels als de rookgasafvoer is te verlengen door goed onderhoud en doordachte keuzes. Belangrijk is bijvoorbeeld de keuze van individuele CV-ketels. Als VVE doet u er goed aan om hierop toe te zien. Zo voorkomt u dat er CV-ketels worden geplaatst die niet goed passen op het afvoerkanaal. 

 

Energiewacht Groep weet alles over energiezuinige CV-ketels en welke ketels de beste keuze zijn. Vanzelfsprekend is ook de installatie en periodiek onderhoud bij ons in goede handen.

 

Inspectie rookgasafvoer verantwoordelijkheid VVE

Rookgasafvoer in een appartementcomplex is altijd de verantwoordelijkheid van de VVE. U doet er daarom goed aan om (preventieve) rookgasafvoerinspectie in het meerjaren onderhoudsplanning (MJOP) op te nemen. Zo voorkomt u onveilige situaties én onaangename verrassingen op het moment dat er CV-ketels worden vervangen. 

 

Wacht niet totdat er problemen ontstaan, maar wees ze voor. Energiewacht Groep is VVE’s en VVE-beheerders graag van dienst.

 

Bekijk hier de handreiking voor collectieve rookgasafvoeren voor VVE's vanuit de overheid.

 

Bekijk hier het bouwbesluit over de toevoer van verbrandingslucht en afvoer van rookgas.

 

Kies voor de innovatieve oplossingen van Energiewacht Groep en maak nu een afspraak

Met een rookgasafvoerinspectie van Energiewacht Groep voorkomt u problemen en onveilige situaties. Wilt u meer weten over de mogelijkheden en onze scherpe tarieven? Maak dan nu een afspraak met een van onze experts. 

 

Naam:
Postcode:*
Telefoonnummer:*
E-mailadres:*
Uw vraag of opmerking:
* Deze velden zijn verplicht

Levert samen met Essent